agreement-2365811_1920

Firmy coraz częściej dostrzegają potrzebę aranżacji wielofunkcyjnych przestrzeni w biurach. Kolejnym z takich pomieszczeń, oprócz reprezentacyjnych recepcji, stref wypoczynku czy sal konferencyjnych, są kuchnie. Nowoczesne, biurowe części kuchenne nie są już tylko miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków. Służą wymianie informacji, nieformalnym spotkaniom – są miejscem, do którego pracownicy po prostu chętnie wracają.

Kuchnie biurowe, podobnie jak te znajdujące się w domach spełniają różne funkcje. Aranżując taką przestrzeń warto zadbać o to, by była przyjazną przestrzenią do spędzania czasu pomiędzy pracą właściwą i integracji zespołu. Przemyślana aranżacja kuchni podnosi komfort i jakość życia w pracy, a także pozwala na chwilę odpoczynku pomiędzy dniem pełnym zadań.

Niektóre firmy decydują się na krok dalej i tworzą przestrzeń kuchenną, która będzie otwarta dla pracowników także poza godzinami ich pracy po to, by mogli wspólnie spędzać czas również poza pracą.

Aneks kuchenny czy osobne pomieszczenie?

W trakcie aranżacji wnętrza biurowego jednym z dylematów wielu firm jest decyzja o wydzieleniu przeznaczeniu osobnego pomieszczenia na kuchnię lub wyznaczenie jedynie specjalnie przeznaczonej do tego strefy.

Jeżeli tylko pozwala na to powierzchnia biura, zarówno pracodawcy, jak i pracownicy skłaniają się ku większym, wydzielonym pomieszczeniom. Swoją decyzję motywują właśnie wielofunkcyjnością. Aneksy kuchenne traktowane są natomiast jako dodatkowe elementy aranżacji biura, które mają umożliwić pracownikom sięgnięcie po filiżankę kawy lub herbaty wtedy, gdy tego potrzebują, bez konieczności przemierzania całego biura.

Jak stworzyć wielofunkcyjną kuchnię?

Jednym z pomysłów na wielofunkcyjną kuchnię jest aranżacja przestrzeni wokół długiej ławy, przy której może przebywać i integrować się wiele osób. Dodatkową, wydzieloną strefą w kuchni jest miejsce do relaksu. W takim przypadku kuchnia jest jedynie częściowo oddzielona ścianą od ciągu komunikacyjnego. W ten sposób z jednej strony można uzyskać płynne przejście do strefy odpoczynku, z drugiej w razie integracji zespołu można powiększyć przestrzeń.

Inną koncepcją jest kuchnia o kameralnym układzie z kilkuosobowymi stolikami. W takim przypadku pomieszczenie jest mniejsze i z reguły oddzielane ścianą lub szybą od ciągu komunikacyjnego.

Sposób aranżacji kuchni w dużej mierze zależy od wielkości zespołu oraz dostępnej powierzchni biura. Dopiero na podstawie tych czynników możliwe jest dopracowanie koncepcji wnętrza biurowej kuchni.

Biuro bez kuchni, ale z kantyną

Kuchnia w biurze nie jest jednak konieczna, gdy park biurowy posiada zaplecze gastronomiczne. Kantyny są nie tylko ogromną zaletą dla tego grona pracowników, którzy za gotowaniem nie przepadają lub nie mają na nie czasu. Firma zewnętrzna, która ma wieloletnie doświadczenie, doskonale wie, jak efektywnie zarządzać procesem żywienia zbiorowego. Dzięki dobrze zbilansowanym posiłkom i różnorodności oferty punktów gastronomicznych trudno narzekać na nudę. Dzięki takiemu rozwiązaniu pracownicy nie tylko mogą się zdrowo odżywiać, ale i poznawać nowe smaki.

kitchen-731351_1920

Niezależnie od tego jaka forma kuchni w biurze jest preferowana, warto pamiętać, że łączenie funkcji żywieniowej z integracyjną jest świetnym pomysłem na przerwę w trakcie pracowitego dnia.