2015.05.25 ŁOP (9)

W nowoczesnym biurowcu nie może zabraknąć wysokiej jakości punktu gastronomicznego, do którego pracownicy będą mogli przyjść na lunch i zjeść świeżo przyrządzany, pełnowartościowy posiłek. To element dbania o komfort i efektywność ich pracy.

Rosnące wymagania użytkowników biurowca nie ograniczają się jedynie do samego wystroju i jakości przestrzeni, w której pracują. Intensywne tempo życia i funkcjonowanie w międzynarodowym środowisku powoduje, że przerwa na lunch nie powinna się ograniczać do szybkiej przekąski przy automacie z kawą i słodyczami. To często jedyny moment, w którym można omówić z kolegą lub koleżanką realizację kolejnego projektu i nawiązać bardziej prywatne relacje, a przy tym chwilę odpocząć i zregenerować siły.

Biurowa gastronomia

Coraz częściej wybieramy posiłek na mieście niż w domu, a podczas przeciętnego dnia w pracy jemy zazwyczaj dwa razy. Nic więc dziwnego, że dostęp do restauracji, bistra lub baru w budynku biurowym, w którym spędzamy prawie cały dzień, jest komfortowym rozwiązaniem. Wiedzą o tym pracodawcy – w badaniu Harris Interactive, aż 69% liderów biznesu zadeklarowało, że nawyki żywieniowe ich pracowników są dla nich bardzo istotne i skupiają się na ich prawidłowym kształtowaniu. Zbilansowana dieta, bez sztucznych dodatków niewątpliwie wpływa na nasze samopoczucie i stabilny poziom energii, a co za tym idzie na jakość naszej pracy. W kompleksie Łużycka Office Park i biurowcu Łużycka Plus działają 3 punkty gastronomiczne. Jednym z nich jest „Bar Alicja”.

Do naszej oferty podchodzimy elastycznie. Na terenie kompleksu przy ul. Łużyckiej działa wiele międzynarodowych firm, dlatego dla zagranicznych klientów każdy posiłek może zostać wzbogacony o różnorodne orientalne przyprawy. Niemniej jednak bazujemy na polskich daniach, a produkty pozyskujemy od lokalnych dostawców i dbamy o dobrą jakość mięs, ryb czy warzyw. Receptury potraw przekazywane są z pokolenia na pokolenia, a nasze flagowe dania to schab po góralsku lub firmowy barszcz czerwony. Często w naszej ofercie wykorzystujemy produkty sezonowe, np. wiosną szparagi, a jesienią dynię – opowiada Agnieszka Potrykus, menadżerka „Baru Alicja”.

Nic dziwnego, że „Bar Alicja” trafia w gusta gdyńskich pracowników. Według badania konsumenckiego umieszczonego w raporcie „Rynek HoReCa w Polsce 2015. Analiza rynku, prognozy rozwoju na lata 2015-2020”, Polacy preferują kuchnię polską lub regionalną. Jednocześnie są to dwa typy lokali, których najbardziej brakuje na gastronomicznej mapie. Najczęściej kupujemy pizzę, kebaby, hamburgery, ale to właśnie regionalne specjały są tym, co tak naprawdę chcielibyśmy jeść.

Tradycja w nowoczesnym środowisku pracy

W biurowcach często mieszczą się sieciowe restauracje i kawiarnie, których popularność wiąże się z modnym wystrojem i menu. Wydawać by się mogło, że lokal z tradycyjnym jedzeniem i ciekawą historią pozostaje w dużym kontraście do nowoczesnej przestrzeni biurowej. Przykład Baru Alicja pokazuje, że tak nie musi być. Restauracja jest rodzinnym lokalem, w którego prowadzenie zaangażowane są trzy pokolenia. Nazwa miejsca pochodzi od imienia założycielki – pani Alicji. Bar na gdyńskim rynku gastronomicznym działa od początku lat 90., natomiast do biurowców przeniósł się w 2013 roku.

Staramy się łączyć tradycję i wypracowane przez lata menu z nowoczesnym otoczeniem i potrzebami aktywnych managerów. Często wzbogacamy naszą kartę o specjalne życzenia gości – ze względu na ich wymagającą dietę, bądź upodobania kulturowe. O kontakt ze stałymi klientami dbamy nie tylko w Barze, ale także na naszym profilu na Facebooku. Jednak podstawa zarządzania kuchnią i lokalem jest niezmienna od ponad 20 lat, to samo dotyczy obsługi. Stawiamy na długoterminową współpracę z naszymi pracownikami. To przekłada się na wzajemne zaufanie i  lojalność. Wbrew pozorom nasze tradycyjne dania co jakiś czas urozmaicane są nowościami, dzięki czemu odpowiadają potrzebom dynamicznego biznesowego środowiska, nie tracąc swego charakteru – mówi Agnieszka Potrykus.

Wśród oferowanych tradycyjnych potraw znajdują się m.in zraz wołowy z kaszą pęczak i burakami, placek po cygańsku, pierogi z mięsem czy wątróbka drobiowa w miodzie z cebulką.

 Zapoznaj się z całym menu: http://www.baralicja.pl/menu.pdf

Znajdź Bar Alicja na FB: https://www.facebook.com/BarAlicja